Brownie z orzechowym kremem

Ale mamy dziś fajną datę: same 2, 1 i 0 a ja tradycyjnie Nowy Rok zaczynam ciastem a na dziś zrobiłam amerykańskie brownie. To ciasto może upiec każdy bez obaw, że nie wyjdzie bo brownie nie wyrośnie, bo takie już jest. Z założenia jest płaskie i mokre i mimo, że ma "skromny " wygląd nadrabia swoim intensywnym smakiem. Gdy dodamy krem orzechowy, posypiemy cynamonem powstaje idealne połączenie. 


Składniki
na ciasto
  • 100 g czekolady gorzkiej min. 60% kakao
  • 150 g masła
  • 3 jaja
  • 250 g drobnego cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 15 g cukru migdałowego
  • szczypta soli
na krem
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • orzechy włoskie
  • cynamon
Połamaną na kawałki czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Do kąpieli wodnej użyć miski ze stali nierdzewnej, na pewno nie ze szkła, ryzyko pęknięcia. w osobnej misce ubić jaja z cukrem i cukrem migdałowym. Cały czas ubijając dodawać po łyżce czekolady a następnie mąkę i śmietankę. Ciasto wlać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec przez 25-30 minut. 
Masło orzechowe, mascarpone i syrop klonowy umieścić w misce i ubijać przez około 2 minuty do połączenia się składników i podwojenia objętości. 
Wierzch wystygniętego ciasta posmarować kremem, posypać cynamonem i wyłożyć spore kawałki orzechów.