Kiedyś jeden z szef kuchni podpowiedział mojej mamie, że robiąc sałatkę z majonezem najpierw należy ją dobrze doprawić a na koniec dodać majonez. Wspomniany szef kuchni mówił, że po dodaniu majonezu nie wyczujemy czego brakuje. Ja tak robię od zawsze i u mnie się sprawdza. Dziś przedstawiam kolejną wigilijną sałatkę, tym razem z marynowanymi pieczarkami.
Składniki
- 350 g marynowanych pieczarek
- 280 g kukurydzy konserwowej
- 6 jaj
- 6 dużych ogórków konserwowych
- 1 jabłko
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i ogórki odcedzić i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i wymieszać w misce z jajami, ogórkami i pieczarkami. Obrane i pokrojone jabłko dodać do miski wraz z musztardą, solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i całość wymieszać. Przechowywać w lodówce.