Sałatka z marynowanymi pieczarkami

Kiedyś jeden z szef kuchni podpowiedział mojej mamie, że robiąc sałatkę z majonezem najpierw należy ją dobrze doprawić a na koniec dodać majonez. Wspomniany szef kuchni mówił, że po dodaniu majonezu nie wyczujemy czego brakuje. Ja tak robię od zawsze i u mnie się sprawdza. Dziś przedstawiam kolejną wigilijną sałatkę, tym razem z marynowanymi pieczarkami. 



Składniki
  • 350 g marynowanych pieczarek
  • 280 g kukurydzy konserwowej
  • 6 jaj
  • 6 dużych ogórków konserwowych
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i ogórki odcedzić i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i wymieszać w misce z jajami, ogórkami i pieczarkami. Obrane i pokrojone jabłko dodać do miski wraz z musztardą, solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i całość wymieszać. Przechowywać w lodówce.