Orzechowiec na kruchym cieście

Orzechowiec na kruchym cieście to moje kolejne ciacho na Bożonarodzeniowy stół z wykorzystaniem orzechów włoskich. Moje drzewo mocno w tym roku obrodziło w orzechy więc chętnie je wykorzystuje. Nie jest to klasyczny orzechowiec ani miodownik, trochę bardziej suche czyli idealne do kawy czy zimowej herbatki. 


Składniki
Na ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła 
Na masę orzechową 
  • 500 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 4 białka 
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 100 g żurawiny lub rodzynek 
  • 2 łyżki mąki krupczatki 
  • 1 garść płatków migdałowych 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, żółtko i całość szybko zagnieść. Powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 40 minut. W tym czasie zmielić obrane orzechy, dodać do nich cukier puder, mąkę i żurawinę. W drugiej misce ubić pianę z białek i dodać do masy z orzechami. Całość delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 ciasta. Na ciasto wyłożyć masę orzechową i startą na grubych oczkach pozostałą część ciasta kruchego. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu posypać płatkami migdałowymi.