Orzechowiec na kruchym cieście to moje kolejne ciacho na Bożonarodzeniowy stół z wykorzystaniem orzechów włoskich. Moje drzewo mocno w tym roku obrodziło w orzechy więc chętnie je wykorzystuje. Nie jest to klasyczny orzechowiec ani miodownik, trochę bardziej suche czyli idealne do kawy czy zimowej herbatki.
Składniki
Na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 4 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
Na masę orzechową
- 500 g zmielonych orzechów włoskich
- 4 białka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 100 g żurawiny lub rodzynek
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 garść płatków migdałowych
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, żółtko i całość szybko zagnieść. Powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 40 minut. W tym czasie zmielić obrane orzechy, dodać do nich cukier puder, mąkę i żurawinę. W drugiej misce ubić pianę z białek i dodać do masy z orzechami. Całość delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 ciasta. Na ciasto wyłożyć masę orzechową i startą na grubych oczkach pozostałą część ciasta kruchego. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu posypać płatkami migdałowymi.