Muffinki piernikowe

Smak świąt to piernik i cudownie rozchodzący się jego zapach po całym domu. Tu proponuję ten smak i zapach w formie muffinek bo są OBŁĘDNE ! Choć muffinki rzadko przygotowuje się na święta proponuje je robić teraz, na początku grudnia by przybliżyć sobie magię świąt.  Te muffinki są mięciutkie, aromatyczne i żałuje, że przez monitor nie czujecie TEGO zapachu! 


Składniki
  • 250 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej typ 1850
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej/ do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki kropek czekoladowych lub posiekanej czekolady 
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów nerkowca
  • 1 łyżka cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 180°C a formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać masło, cukier, żółtka, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Po wymieszaniu dodać kawałki czekolady i orzechów, wymieszać łyżką. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do masy i znów delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.