Makaron a la Alfredo z dynią i kurczakiem

Początek grudnia to ostatnie podrygi na dynię hakkaido więc trzeba korzystać. U mnie na obiad dziś makaron Alfredo z dynią i kurczakiem. Sosik na maśle, śmietanki i sera jest aksamitny i systy. To posiłek z produktów, które zwykle mamy w lodówce albo bardzo łatwo dostepnych i błyskawiczny w przygotowaniu (jeśli  macie purre z dyni np. z poprzedniego dania).


Składniki
  • 250 g makaronu tagiatelle
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 filety z kurczaka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g parmezanu lub grana padano
  • ½ szklanki puree z dyni
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz biały
Fileta pokroić w kostkę  i doprawić przyprwą. Makaron ugotować zgodnie z instrukacją producenta na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojoną cebulą i czosnek. Dodać kurczaka i chwilę podmażyć, później dodać śmietankę, starty parmezan, purre z dyni, gałkę muszkatałową, kurkumę, sól i pieprz. Całość wymieszać i dodać ugotowany makaron.