Początek grudnia to ostatnie podrygi na dynię hakkaido więc trzeba korzystać. U mnie na obiad dziś makaron Alfredo z dynią i kurczakiem. Sosik na maśle, śmietanki i sera jest aksamitny i systy. To posiłek z produktów, które zwykle mamy w lodówce albo bardzo łatwo dostepnych i błyskawiczny w przygotowaniu (jeśli macie purre z dyni np. z poprzedniego dania).
Składniki
- 250 g makaronu tagiatelle
- 50 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 filety z kurczaka
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g parmezanu lub grana padano
- ½ szklanki puree z dyni
- przyprawa do kurczaka
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól, pieprz biały
Fileta pokroić w kostkę i doprawić przyprwą. Makaron ugotować zgodnie z instrukacją producenta na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojoną cebulą i czosnek. Dodać kurczaka i chwilę podmażyć, później dodać śmietankę, starty parmezan, purre z dyni, gałkę muszkatałową, kurkumę, sól i pieprz. Całość wymieszać i dodać ugotowany makaron.