Dawno tu żadnej zupki nie było więc szybciutko nadrabiam. Faktem, też jest to że moje szkraby czasami opornie chcą próbować moich nowych lub rzadko przygotowywanych posiłków i też tak było z tą zupą kremem. Gdy już zasmakowali to żałowałam, że taką małą porcje zrobiłam. Ten kremowy smak, chrupkość grzanek crostini i pyszne tortellini to po prostu "niebo w gębie".
- 1 litr bulionu
- 1 korzeń pietruszki
- 4-5 sporych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 cebule
- 100 g serka topionego serowego
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- garść natki pietruszki
- 100 g makaronu tortellini serowego
- 80 g tartego sera mozzarela
- Garść grzanek lub crostini
- sól, pieprz biały
Do gorącego bulionu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pietruszkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną na patelni pokrojoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość gotować 40 minut i gdy już ziemniaki będą miękkie zdjąć z ognia i zblendować zupkę na krem. Znów postawić na ogień, dodać serek topiony, śmietankę i połowę sera mozzarella, wymieszać za pomocą łyżki. W razie potrzeby doprawić. Makaron tortellini ugotować zgodnie z zaleceniami producenta z opakowania. Krem podawać z makaronem, grzankami i posypanym serem mozzarella.