Chipsy to te słodycze które uwielbiam, nie potrafię odłożyć nie do końca zjedzoną paczkę na bok. Wiedza jakie są niezdrowe doprowadziły do tego, że robię je sama. Te dzisiejsze powstały z placków tortilli i są o smaku serowo - czosnkowym a pieczone w piekarniku a nie w głębokim tłuszczu. Polecam z ulubionymi sosami, u mnie serowy.
Składniki
na chipsy
- 2 placki tortilli o średnicy 25 cm
- 100 g masła
- 40 g sera parmezan
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka bazylii
- ½ łyżeczki soli
na sos
- 80 ml mleka 2%
- 150 g serka topionego śmietankowy
- 90 g sera cheddar
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Placek tortilli pokroić na 20 trójkątów. W misce wymieszać rozpuszczone masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno starty parmezan, sól i bazylię. kawałki tortilli oblepić z obu stron papką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć trójkąty. Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 10 minut.
Sos: do rondelka wlać mleko, dodać serek topiony, startego sera i paprykę. Całość podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Sos: do rondelka wlać mleko, dodać serek topiony, startego sera i paprykę. Całość podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką aż składniki się rozpuszczą i połączą.