Nachosy serowo-czosnkowe z sosem serowym

Chipsy to te słodycze które uwielbiam, nie potrafię odłożyć nie do końca zjedzoną paczkę na bok. Wiedza jakie są niezdrowe doprowadziły do tego, że robię je sama. Te dzisiejsze powstały z placków tortilli i są o smaku serowo - czosnkowym a pieczone w piekarniku a nie w głębokim tłuszczu. Polecam z ulubionymi sosami, u mnie serowy.  

  

Składniki
na chipsy
  • 2 placki tortilli o średnicy 25 cm
  • 100 g masła
  • 40 g sera parmezan
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • ½ łyżeczki soli
na sos
  • 80 ml mleka 2%
  • 150 g serka topionego śmietankowy
  • 90 g sera cheddar
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
Placek tortilli pokroić na 20 trójkątów. W misce wymieszać rozpuszczone masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno starty parmezan, sól i bazylię. kawałki tortilli oblepić z obu stron papką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć trójkąty. Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 10 minut. 
Sos: do rondelka wlać mleko, dodać serek topiony, startego sera i paprykę. Całość podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką aż składniki się rozpuszczą i połączą.