Zapiekane meksyńskie tortille

Nawet największy fan polskiej kuchni ma czasem ochotę na zmiany, coś innego, bo taka jest kuchnia. To wegetariański obiad lub przekąska, zależy jak to podamy. Jeśli zależy nam na czasie to sos można przygotować szybciej a na ostatnia chwilę zapiekać. Trochę podobne do meksyńskiego quesadillas, ja podaje z sosem słodko - pikantny z chilli. 


Składniki 
  • 6 tortille 
  • 240 g czerownej fasoli
  • 285 g kukurydzy
  • 1 czerowna papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • mozzarella tarta
Cebule pokroić w piórka i wrzucić na patelnie z odrobiną oliwy. Z papryk wykroić nasiona i pokroić w kostkę. Obraną marchewkę pokroić w półksiężyce a kukurydzę i fasolę odlać z zalewy jeśli była w słoiku czy puszce. Warzywa dusić z cebulą przez około 20 minut tj do miekkości. Na 3 plackach trortilli wyłożyć farsz, posypać mozzarellą i na każdy farsz położyć kolejny placek tortilli delikatnie dociskając. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 minut do rozpuszczenia sera.