Spagetti Carbonara

Według Włochów spaghetti carbonara ze śmietaną to grzech, tak jak pizza z ananasem. Moja siostra miała narzeczonego Szefa Kuchni, WŁOCHA, więc informacje z pierwszej ręki! Spaghetti carbonara to jedna ze najsłynniejszych past, bardzo szybkie danie a zarazem delikatne i naprawdę pyszne. Koniecznie musisz spróbować tego przepisu!



Składniki
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 200 g wędzonego boczku
  • 50 g sera parmezan lub grana panado
  • 2 jaja
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • Natka pietruszki 
  • sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelnię włożyć pokrojony w kostkę boczek i smażyć na średnim ogniu aż się zarumieni. Cebulę i czosnek drobno pokroić i dorzucić do boczku. Jaja wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem oraz łyżeczką startego parmezanu i pokrojonej pietruszki, roztrzepać. Trzymając patelnie na małym ogniu dodać makaron, wlać wino, wymieszać i po chwili zdjąć z ognia. Makaron polać roztrzepanymi jajami, wymieszać, jaja nie mogą się całkowicie ściąć jak w jajecznicy, ma powstać kremowy sos. Makaron wyłożyć na talerze, posypać pietruszką i posypać pozostałym serem.