Mimo, że mamy coraz mniej świeżych warzyw i owoców to listopad to dalej sezon na dynię więc dziś u mnie sos z dynią i porem. Poza tym przyznam się, że nie przepadam za smażonym schabem ani jeść, ani go przygotowywać. Ta propozycja to obiad dla całej rodziny nawet dla najmłodszych dzieci bo warzywa miękną podczas gotowania tworząc pyszny i gęsty sosik.
Składniki
- 700 g schabu
- 1 biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 ½ szklanki bulionu lub rosołu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 200 g tartej dyni
- 1 listek bobkowy
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- sól, pieprz
Schab opłukać, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i przyprawić solą i pieprzem. W szerokim garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę por i czosnek, przyprawić solą. Na podsmażone już pory położyć plastry schabu i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Następnie wlać bulion i sos sojowy, przykryć i gotować przez 40 minut. Po tym czasie do garnka dodać dynię i dalej gotować przez następne około 30 minut tj do miękkości mięsa. Na koniec posypać natką pietruszki.