Paluszki ziemniaczane z pieczarkami to taka inna wersja kopytek. To też pomysł na wykorzystanie ziemniaków gdy zostaną z obiadu, zamiast je wyrzucać wykorzystaj do nastepnego dania. Paluszki możemy podawać zamiast ziemniaków do mięs obiadu lub samodzielnie z ulubionym sosem np. czosnkowym lub kefirem i sałatką.
Składniki
- 1½ kg ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Obrane ziemniaki gotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ostygną przecisnąć przez praskę. Gdy ziemniaki się gotują obrać pieczarki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach a cebule drobno pokroić. Na patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć cebule i pieczarki doprawione solą i pieprzem do odparowania wody. Ziemniaki połaczyć z usmażonymi pieczarkami, maką i jajami. Ilość maki zależy od odmiany ziemniaków. Z ciasta ziemniaczanego uformować paluszki długości 5-8 cm (patrz zdjęcie poniżej). Paluszki obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony.