Kurczak po bawarsku

Rewelacyjnie soczyste mięsko, chrupiąca skórka i zapach majeranku to tylko niektóre zalety kurczaka po bawarsku. Ci, którzy obawiają się czy dominuje smak piwa to uspakajam, jest ono absolutnie niewyczuwalne. Z alkoholem w potrawach jest tak, że procenty wyparowują więc ten kurczak nadaje się również dla dzieci. Do obiadu pieczone ziemniaczki, surówka colesław i "niebo w gębie" murowane!


Składniki
  • 10 podudzi
  • 250 ml jasnego piwa
  • 2 cebule
  • 10 cm białej części pora
  • świeży majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
Podudzia myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Część pokrojonej w piórka cebuli a pora w półksiężyce ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego i ułożyć kurczaki. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i resztę pora i cebuli. Całość zalać piwem. Kurczaka wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez 60 minut pod przykryciem. Po tym czasie potrawę odkryć i piec jeszcze kolejne 20 minut.