W domu miałam kilka już dojrzałych bananów, nie wyrzucam jedzenia tylko je przerabiam i dziś to chlebek bananowy. Do jego przygotowania wystarczy miska, widelec, składniki i keksówka a pyszny i pożywny chlebek szybko jest gotowy. Przyznaje, pierwszy raz ten chlebek robiłam w którąś niehandlową niedzielę, gdy wszystko było zamknięte i... go pokochaliśmy.
Składniki
- 1½ szklanki mąki pszennej typ 1850
- 4 banany
- 1 jajo
- ½ szklanki roztopionego masła
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody
- 1 garść orzechów włoskich
Roztopione masło wymieszać z 3 bananami,dodać miód, jajo i wanilię. Na koniec wsypać mąkę z solą i sodą. Wszystko wymieszać i wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.