Chlebek bananowy

W domu miałam kilka już dojrzałych bananów, nie wyrzucam jedzenia tylko je przerabiam i dziś to chlebek bananowy. Do jego przygotowania wystarczy miska, widelec, składniki i keksówka a pyszny i pożywny chlebek szybko jest gotowy. Przyznaje, pierwszy raz ten chlebek robiłam w którąś niehandlową niedzielę, gdy wszystko było zamknięte i... go pokochaliśmy. 


Składniki 
  • 1½ szklanki mąki pszennej typ 1850
  • 4 banany
  • 1 jajo
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 garść orzechów włoskich
Roztopione masło wymieszać z  3 bananami,dodać miód, jajo i wanilię. Na koniec wsypać mąkę z solą i sodą. Wszystko wymieszać i wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.