Zapiekanki robić uwielbiam bo są bardzo kreatywne i można "wyczarować" przeróżne smaki, zależy od tego co mamy w lodówce, na co mamy dziś ochotę czy jakie składniki są w ogródku czy na targu. Mnie dziś naszło na zapiekanke z ryżem i mięsem mielonym z warzywami. Polecam każdemu bo mięsmoże być drobiowe, wieprzowe czy wołowe, ryż syty a warzywa zawsze są dobrym dodatkiem.
Składniki
- 200 g ryżu razowego
- 300 g mięsa mielonego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 400 g groszku konserwowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 g startego żółtego sera
- bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka mielona
- sól, pieprz
Ryż ugotować o 5 minut krócej niż podaje producent na opakowaniu. Na pataleni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę, dodać mięso mielone i smażyć około 15 minut. Następnie dodać passatę i przyprawy i gotować chwilę na wolnym ogniu. Paprykę pokroić w kostkę a groszek odsączyć. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ryżu, warzyw i sosu pomidorowego z mięsem mielonym, ser i znów ryż, warzywa, sos z mięsem i resztę sera. Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 30 minut.