Zapiekanka z ryżu, mięsa mielonego i warzyw

Zapiekanki robić uwielbiam bo są bardzo kreatywne i można "wyczarować" przeróżne smaki, zależy od tego co mamy w lodówce, na co mamy dziś ochotę czy jakie składniki są w ogródku czy na targu. Mnie dziś naszło na zapiekanke z ryżem i mięsem mielonym z warzywami. Polecam każdemu bo mięsmoże być drobiowe, wieprzowe czy wołowe, ryż syty a warzywa zawsze są dobrym dodatkiem. 


Składniki
  • 200 g ryżu razowego
  • 300 g mięsa mielonego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 400 g groszku konserwowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g startego żółtego sera
  • bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka mielona
  • sól, pieprz
Ryż ugotować o 5 minut krócej niż podaje producent na opakowaniu. Na pataleni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę, dodać mięso mielone i smażyć około 15 minut. Następnie dodać passatę i przyprawy i gotować chwilę na wolnym ogniu. Paprykę pokroić w kostkę a groszek odsączyć. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ryżu, warzyw i sosu pomidorowego z mięsem mielonym, ser i znów ryż, warzywa, sos z mięsem i resztę sera. Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 30 minut.