Kiedyś bardzo bałam się łączenia takich smaków czy po prostu owoców z mięsem w sałatkach. Jak to mówi mój mąż ja robię "wynalazki'' więc próbuje różne połączenia. Dziś sałatka na słodko, a ciekawego smaku dodają podprażone ziarna słonecznika. Polecam do pracy, na kolacje czy na imprezę.
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka
- 100 g winogron zielonych
- 100 g winogron fioletowych
- 3 łodygi selera naciowego
- ½ puszku kukurydzy
- 1 garść pestek słonecznika
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć curry i odstawić na 1 godzinę. Na patelnie wlać olej i podsmażyć mięso na złoty kolor, ostudzić. Na suchej patelni prażyć pestki słoneczka i też ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy, seler pokroić w drobne paseczki a winogrona przekroić na pół i pozbawić pestek. Wszystkie składniki przełożyć do miski, przyprawić a na koniec dodać majonez z jogurtem. Całość wymieszać, najlepiej schłodzić w lodówce jakiś czas bo sałatka się ''przegryzie''.