Ryż na mleku z czerwoną porzeczką i bananem

Śniadanie czy deser na bazie mleka czy ryżu to dla wielu z nas wspomnienie smaków dzieciństwa w babcinej kuchni. Ryż na mleku z porzeczką i bananem to niby nic szczególnego jednak kardamon i imbir to cudowne połączenie. Takie śniadanie na słodko to pożywny, zdrowy i pyszny posiłek do pracy czy do szkoły. 

Skladniki
  • 500 ml mleka
  • ¾ szklanki ryżu 
  • szczypta kardmonu i imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyzka cukru
  • 200 g mrożonej czerwonej porzeczki 
  • 1 banan

Odmozić porzeczkę i zmiksować z cukrem na mus. Do gotującego mleka ze szczypta soli, kardamonu i imbiru wsypać ryż i gotować ma małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko dodać miód i dobrze wymieszać. Gotowy ryż przełożyć do miseczek a na niego mus z porzeczek i pokrojony w plasterki banan.