Śniadanie czy deser na bazie mleka czy ryżu to dla wielu z nas wspomnienie smaków dzieciństwa w babcinej kuchni. Ryż na mleku z porzeczką i bananem to niby nic szczególnego jednak kardamon i imbir to cudowne połączenie. Takie śniadanie na słodko to pożywny, zdrowy i pyszny posiłek do pracy czy do szkoły.
Skladniki
- 500 ml mleka
- ¾ szklanki ryżu
- szczypta kardmonu i imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyzka cukru
- 200 g mrożonej czerwonej porzeczki
- 1 banan
Odmozić porzeczkę i zmiksować z cukrem na mus. Do gotującego mleka ze szczypta soli, kardamonu i imbiru wsypać ryż i gotować ma małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko dodać miód i dobrze wymieszać. Gotowy ryż przełożyć do miseczek a na niego mus z porzeczek i pokrojony w plasterki banan.