Muffinki dyniowowo - pomarańczowe

Dynię wykorzystuję w wielu wypiekach: sernik, placki, muffinki czy bułeczki. To ogromne warzywo ma różne odcienie pomarańczy czy zieleni ale wnętrze po upieczeniu podobny ma smak. Dziś zrobiłam muffinki z puree dyniowym i pomarańczą. Muffinki są mięciutkie, wilgotne, pachnące a u mnie z powidłami z czekośliwki. Wspaniałe nadają się na Halloween imprezę, nie tylko dla dzieci. 


Składniki
  • 300 g puree z dyni
  • 1 pomarańcza
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100 g powideł śliwkowych
Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrać do 180°C a blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Z wyparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę a z miąższu wycisnąć 50 ml soku. Purre z dyni wymieszać z sokiem z pomarańczy i mlekiem.  Masło wymieszać z jajami i skórką z pomarańczy a następnie dodać mus dyniowy, całość wymieszać. Dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do papilotek a na każdą na wierzch położyć po 1 łyżeczce powideł. Formę wstawić do piekarnika i piec 30 minut.  Gdy muffinki wystygną posypać cukrem pudrem.