Kotlety siekane z kurczaka, chociaż spokojnie można zmienić na indyka, to pomysł na szybki obiad lub sytą przekąskę. To alternatywa dla kotletów w panierce. Są pożywne, aromatyczne, soczyste i smaczne. Jeśli chcemy te kotlety robić jako przekąskę to proponuję usmażyć małe krążki a gdy na to być obiad, większe.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 250 g sera żółtego
- 2 jaja
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ pęczka pietruszki
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz
Filet pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce na małych oczkach i drobno pokroić pietruszkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce razem z majonezem, mąką oraz przyprawami i włożyć do lodówki na 24 godziny. Na następny dzień farsz kłaść na patelnię z olejem na kształt kotletów, smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyłożyć na ręcznik kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu.