Kolorowe chipsy z warzyw

W sobotni wieczór mamy z dziećmi taką tradycję, że gdy już po 20stej są w piżamach mogą pod kołdra w salonie ogladać bajkę tj film animowany. Najczęściej są to klasyki czy hity kinowe więc przekąski się przydają. Zwykle to był popcorn ale tym razem zrobiłam wyjątek. Pomyślałam, że spróbuję coś zdrowszego, kolorowego a też chrupiącego. I się udało, chipsy z warzywbyły świetne. Popcorn też był bo okazało się, że zrobiłam za małą porcję, haha. 


Składniki
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
Piekarnik nagrzać do 160°C. Wszystkie warzywa porządnie umyć i pokroić w cienkie plastry np. za pomocą obieraczki do warzyw czy mandoliny. Całość przełożyć do miski, dodać oliwę i zioła, całość wymieszać. Plasterki warzyw rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut. Upieczone warzywa podawać gdy przestygną z ulubionym sosem np czosnkowym.