Dyniowy sernik chodzi za mną już od poprzedniego sezonu na dynię hakkaido więc teraz już musiałam się z wami nim podzielić! Ten puszysty serniczek z dodatkiem purre z dyni na którego przepis znajdziecie tu na blogu jest prosty do upieczenia, aksamitny i syty. Tak dobrze przeczytaliście, syty. Pamiętajcie jednak, że serniki nie lubią rzadkich twarogów i purre też powinno być mocno odsączone. A ten kolor, po prostu zachwyca!
Składniki
spód
- 250 g herbatmików
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła
- 1 kg twarogu na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 350 g puree z dyni
- 200 g cukru
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
- 100 g białej czekolady
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g jogurtu naturalnego
Spód. Masło roztopić a ciasteczka zmielić w malakserze, dodać wystudzone masło, dodać kakao i ponownie wszystko wymieszać. Masą ciasteczkowową równomiernie wyłożyć dno oraz boki formy tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa. Piekarnik nagrzać do 180°C. W misce umieścić składniki na masę, całość zmiksować na jednolitą masę którą przelać do tortownicy z lodówki. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Polewa czekoladowa. Białą czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt, wymieszać na jednolitą masę i polać nią wystudzony sernik. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do rękawa cukierniczego z małym otworem i zaczynając od środka zrobić ślimaka na polewie z białej. Wykałaczkę lub inny patyczek przeciągnąć od obrzerzy do środka sernika tworząc wzorek. Gotowy sernik wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.