Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto marchewkowe można robić cały rok ale najlepiej smakuje jesienią, z kubkiem ciepłej herbaty, siedząc z książką pod kocem. Ciacho jest łatwe do przygotowania i pasuje na różne okazje. Starta na małych oczkach marchewka podczas pieczenia mięknie nadając ciastu gęsta i wilgotną konsystencję. Masa na bazie masła orzechowego, serka mascarpone z orzechami idealnie je podkreśla. 




Składniki
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej typ 1850
  • 200 g startej marchewki
  • 2 jaja 
  • ½ startego jabłka
  • 100 g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
Jaja w temperaturze pokojowej ubić mikserem a następnie stopniowo, ciągle ubijając wsypać cukier. Gdy powstanie gładka masa, cały czas miksując dolewać, cieniutkim strumieniem olej. Wyłączyć mikser i dodać marchewkę, jabłko i połowę drobno pokrojonych orzechów i całość wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, znów delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie 24 cm) i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut.  
W misce ubić mascarpone, krem orzechowy, cukier i szczyptę soli do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę. 
Wystudzone ciasto przekroić w poziomie na 2 części. Na dolną część wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć 2 częścią ciasta i wierzch posmarować resztą kremu. Górę posypać 2 częścią pokrojonych orzechów. Ciasto wstawić na minimum godzinę do lodówki by krem lekko stężał.