Gdy sezon na dynię zawsze robię dużo purre z niej bo często je wykorzystuje. I tu kolejny przepis, tym razem na bułeczki dyniowe. Świetne są do zabrania na wynos dla dzieci do śniadaniówki czy dla nas do kawki. Moje są chyba zbyt zrumienione, przyznaję zagadałam się przez telefon, każdemu się zdarza.
Składniki
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g purre z dyni
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- 7 g drożdży instant
- 4 czubate łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 16 migdałów
- sznurek do żywności
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać dynię, mleko, jajko miód i oliwę i ugnieść ciasto. Wyrabiać 5-7 minut i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak by podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na około 16 części, uformować dłońmi kuleczki i obwiązać sznurkiem, dzieląc bułeczkę na 8 części ( tak jak na zdjęciu poniżej). Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 20-25 minut. Po upieczeniu zdejmij sznurek i włóż migdała w środek bułeczki.