Ja znów mam przyjezdną rodzinę w domu więc chcę jak najlepiej ugościć ale też i nie stać całe dnie przy garach. Żeberka z piekarnika to fantastyczny pomysł na smaczny obiad, przy którym nie trzeba się napracować. Trzeba tylko pamiętać by z rana zamarynować mięso i właśnie w marynacie jest cała tajemnica smaku. Mój mąż nie przepada za mięsami na słodko więc robię bez miodu ale jeśli lubicie to da fajny rumiany kolor. Mięsko z tego przepisu jest mięciutkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości.
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- sok z ½ cytryny
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łodygi świeżego tymianku
- sól, pieprz ziołowy
Żeberka pokroić na porcje i dobrze wysuszyć. W misce wymieszać olej, paprykę, majeranek, sos sojowy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Powstałą marynatą natrzeć porcje mięsa i odstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Zamarynowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy porcje mięsa włożyć plastry cebuli i ząbków czosnku. Na wierzch położyć łodygi tymianku. Mięso zalać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika. Piec w 200°C przez 70 minut, gdyby woda wyparowała, dolać wrzątek. Po 70 minutach naczynie przykryć i wyłączyć piekarnik a mięso zostawić w środku na jeszcze 30 minut.