Teraz we wrześniu gdy zaczął się rok szkolny tyle się mówi o zdrowym śniadaniu dla dzieci. Mój synek poszedł w tym roku do szkoły więc nowe kulinarne wyzwania przede mną. Chcę by śniadanie było zdrowe, urozmaicone i smaczne. Wieczorem zrobiłam pastę jajeczną, z awokado, kukurydzą a rano zrobiłam wrapy z pastą i chrupiącą rukolą, którą mam jeszcze w ogródku. Ps. nauczycielka syna powiedziała, że można na śniadanie obok wody i kanapki przynieść marchewkę i mój syn chce chrupać marchewkę. Plus dla Pani.
- 5 jaj
- 1 awokado
- 150 g kukurydzy konserowej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyczeczka tartego chranu
- sól, pieprz
- 5 placków tortilli
- garść rukoli
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Awokado obrać i też pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce z majonezem, chrznem i przyprawami. Na placki rozłożyć pastę oraz rukolę, całość zwinąć w rulon. Podawać przekrojone na pół.