Wrzesień to czas ostatnich spotkań na świeżym powietrzu przy grillu więc i moja ostatnia propozycja na przekąskę do mięs czy ryb. Pomidor i ser to wyrazisty, charakterystyczny smak a sos czosnkowy dodatkowo podkreśla walory smakowe. Na pewno trzeba tu wspomnieć o tym jak szybko i łatwo wykonuje się to danie, przy czym jest najsmaczniejsze gdy pełnia sezonu pomidorowego.
Składniki
- 3 pomidory (malinowe,bawole serca lub lima)
- Kilka liści rukoli (lub roszponki)
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego (lub grecki)
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego np. cheddar
- sól, pieprz
Pomidory dokładnie umyć, pokroić w plastry, nie za cienkie ok. 5 mm. Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
Na talerzu ułożyć na rukolę, plastry pomidorów, przyprawić solą i pieprzem. Krążki pomidorów posmarować sosem z czosnkiem a na każdy pomidor ułożyć wieżyczkę z sera.