Papryka konserwowa

O zamykaniu smaków lata w słoik pisałam już wielokrotnie ale to wraz z mrożeniem najlepsza metoda. Smak, kolor czy dostępność do warzyw i owoców w lato jest nieoceniona. I tak też jest z papryka w sierpniu czy wrześniu. Tą paprykę używam do wielu rzeczy: do obiadu, do domowej pizzy, na kanapki, przekąski czy zapiekanek. Papryka z tego przepisu jest chrupiąca, delikatna i słodka, po prostu pyszna!

Składniki
  • 4 kg papryki czerwonej
  • 3 litry wody
  • 600 ml octu 
  • 2 łyżki soli
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki pieprzu ziarnistego (najlepiej kolorowego)
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 20 liści laurowych
  • 80 ml oleju rzepakowego
Paprykę umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż załamań i usunąć gniazda nasienne. Pozostawić papryki w ćwiartkach. Do wymytych słoików rozłożyć gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe a następnie ciasno ułożyć kawałki papryki. W garnku zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Do słoików z papryką wlać gorącą zalewę, do każdego słoika dodać łyżkę oleju. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować np na mokro przez 15 minut.