O zamykaniu smaków lata w słoik pisałam już wielokrotnie ale to wraz z mrożeniem najlepsza metoda. Smak, kolor czy dostępność do warzyw i owoców w lato jest nieoceniona. I tak też jest z papryka w sierpniu czy wrześniu. Tą paprykę używam do wielu rzeczy: do obiadu, do domowej pizzy, na kanapki, przekąski czy zapiekanek. Papryka z tego przepisu jest chrupiąca, delikatna i słodka, po prostu pyszna!
Składniki
- 4 kg papryki czerwonej
- 3 litry wody
- 600 ml octu
- 2 łyżki soli
- 100 g cukru
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki pieprzu ziarnistego (najlepiej kolorowego)
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 20 liści laurowych
- 80 ml oleju rzepakowego
Paprykę umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż załamań i usunąć gniazda nasienne. Pozostawić papryki w ćwiartkach. Do wymytych słoików rozłożyć gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe a następnie ciasno ułożyć kawałki papryki. W garnku zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Do słoików z papryką wlać gorącą zalewę, do każdego słoika dodać łyżkę oleju. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować np na mokro przez 15 minut.