Krucha tarta ze śliwkami i kremem

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej jesieni i równonoc jesienna więc na stole jesienne ciasto! A właściwie tarta na kruchym cytrynowym spodzie z kremem na bazie serka waniliowego z nuta cynamonu i śliwkami. Korzystajmy bo sezon na świeże śliwki trwa a teraz są lekko kwaśne a zarazem delikatnie słodkie, miąższ miękki, nic, tylko jeść! 


Składniki
Ciasto
  • 225 g mąki pszennej 
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • fasola jaś (do obciążenia)
Krem 
  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 20g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 200 g białego serka z wiaderka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6-8 śliwek 
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, proponuję użyć malaksera żeby nie ogrzać ciasta dłońmi. Z ciasta zrobić kulkę, owinąć folia spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do 200° C Formę wysmarować masłem, a rozwałkowane ciasto wyłożyć na formę wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Formę podpiec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. 
Przygotować krem: do garnuszka wlać mleko, żółtko, cukier i mąkę, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu cały czas mieszając. Garnuszek dokładnie przykryć odstawić do ostygnięcia ale mieszając co jakiś czas by nie powstał kożuch. Gdy krem wystygnie dodać ser i dokładnie wymieszać. 
Ze śliwek usunąć pestki i pokroić je na 8 części.
Na wystygnięte ciasto wyłożyć krem, posypać cynamonem i wanilią a na wierzch ułożyć owoce. Całość piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 45 minut.