Dziś pierwszy dzień kalendarzowej jesieni i równonoc jesienna więc na stole jesienne ciasto! A właściwie tarta na kruchym cytrynowym spodzie z kremem na bazie serka waniliowego z nuta cynamonu i śliwkami. Korzystajmy bo sezon na świeże śliwki trwa a teraz są lekko kwaśne a zarazem delikatnie słodkie, miąższ miękki, nic, tylko jeść!
Ciasto
- 225 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- starta skórka z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- fasola jaś (do obciążenia)
Krem
- 250 ml mleka
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 20g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200 g białego serka z wiaderka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6-8 śliwek
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, proponuję użyć malaksera żeby nie ogrzać ciasta dłońmi. Z ciasta zrobić kulkę, owinąć folia spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do 200° C Formę wysmarować masłem, a rozwałkowane ciasto wyłożyć na formę wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Formę podpiec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Przygotować krem: do garnuszka wlać mleko, żółtko, cukier i mąkę, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu cały czas mieszając. Garnuszek dokładnie przykryć odstawić do ostygnięcia ale mieszając co jakiś czas by nie powstał kożuch. Gdy krem wystygnie dodać ser i dokładnie wymieszać.
Ze śliwek usunąć pestki i pokroić je na 8 części.
Na wystygnięte ciasto wyłożyć krem, posypać cynamonem i wanilią a na wierzch ułożyć owoce. Całość piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 45 minut.
Przygotować krem: do garnuszka wlać mleko, żółtko, cukier i mąkę, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu cały czas mieszając. Garnuszek dokładnie przykryć odstawić do ostygnięcia ale mieszając co jakiś czas by nie powstał kożuch. Gdy krem wystygnie dodać ser i dokładnie wymieszać.
Ze śliwek usunąć pestki i pokroić je na 8 części.
Na wystygnięte ciasto wyłożyć krem, posypać cynamonem i wanilią a na wierzch ułożyć owoce. Całość piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 45 minut.