To zajmie naprawdę niewiele czasu, przygotowanie tych przetworów jest szybkie i proste. A zamknięcie w słoikach smaki późnego lata docenimy jako słodki dodatek do ciast, lodów czy deserów. Słodkie gruszki pachnące goździkami świetnie też komponują się z daniami wyrawnymi np. z pieczonymi mięsami. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni.
Składniki
- Gruszki - dowolna ilość
- Cytryny - 1 cytryna na 2 kg gruszek
- Goździki całe
- 1 litr wody
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Gruszki ułożyć w słoiku do połowy, dodać 2 cienkie plastry cytryny i dodać kilka goździków. Słoik wypełnić do wierzchu tymi samymi składnikami. Wodę, cukier i cukier z wanilią zagotować i zalać tą zalewą słoiki z gruszkami. Pasteryzować np na mokro przez 15 minut.