To moja wersja śniadania na słodko. To ulubiona owsianka dzieci bo czekoladowy smak i słodkie brzoskwinie tu dominują. Niejadkom, którym owsianka kojarzy się z mdlym i nijakim smakiem polecam spróbować ten przepis by zmienić ich nastawienie do tego dania.
Składniki
- 140 g płatków owsianych
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- 2 brzoskwinie
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Płatki owsiane zalać wodą, przykryć i odstawić na noc. Na drugi dzień namoczone już płatki gotować w garnuszku z dodatkiem mleka, kakao, cukru i szczyptą soli przez około 5 minut mieszając co jakiś czas. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło z dodatkiem miodu, wrzucić brzoskwinie oraz płatki migdałowe i karmelizować przez 3 minuty. Ugotowaną owsiankę przełożyć do miseczek, nałożyć brzoskwinie, posypać startą czekoladą, polać odrobiną miodu.