Cukinia faszerowana

Farsz do nadziewanych warzyw można robić z wielu produktów.  Pierwotnie gdy chciałam robić te cukinie pomyślałam o sosie bolognese ale mówię: nie, zrobię coś innego. Są tu też pomidory, mięso mielone czy cebula ale różni je: papryka i kawałki miąższu z cukinii. Przepis nie jest skomplikowany a zapiekane cukinie są świetnym pomysłem na lekki, pyszny i zdrowy obiad. 



Składniki
  • 3 cukinie
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 pomidory malinowe
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Cukinie wraz ze skórą, przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ, tak by nie uszkodzić skórki. Jeśli pestki są duże, odłóż je a kawałki pokroić w kostkę. Mięso usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju aż będzie złociste. Cebulkę drobno pokroić i dodać do mięsa dalej smażąc. Paprykę oraz pomidory bez skórki pokroić w kostkę i wraz z kawałkami z cukinii dodać na patelnię. Dodać przyprawy i całość smażyć przez 10 minut. Mięso z warzywami przełożyć do wydrążonych cukinii całość posypać startym serem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Takie cukinie włożyć do nagrzanego do 200° C piekarnika i piec przez 25 minut.