Farsz do nadziewanych warzyw można robić z wielu produktów. Pierwotnie gdy chciałam robić te cukinie pomyślałam o sosie bolognese ale mówię: nie, zrobię coś innego. Są tu też pomidory, mięso mielone czy cebula ale różni je: papryka i kawałki miąższu z cukinii. Przepis nie jest skomplikowany a zapiekane cukinie są świetnym pomysłem na lekki, pyszny i zdrowy obiad.
Składniki
- 3 cukinie
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 3 pomidory malinowe
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Cukinie wraz ze skórą, przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ, tak by nie uszkodzić skórki. Jeśli pestki są duże, odłóż je a kawałki pokroić w kostkę. Mięso usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju aż będzie złociste. Cebulkę drobno pokroić i dodać do mięsa dalej smażąc. Paprykę oraz pomidory bez skórki pokroić w kostkę i wraz z kawałkami z cukinii dodać na patelnię. Dodać przyprawy i całość smażyć przez 10 minut. Mięso z warzywami przełożyć do wydrążonych cukinii całość posypać startym serem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Takie cukinie włożyć do nagrzanego do 200° C piekarnika i piec przez 25 minut.