Ciasta czy nawet serniki można robić z każdym owocem, nawet kwaskowatą wiśnią. Sukcesem jest takie połączenie składników by ze sobą "współgrało". W tym serniczku te proporcje są świetnie zachowane co daje niebo w gębie. Serniczek jest lekki, w sam raz na upalne, letnie dni.
Składniki
- 500 g sera z wiaderka
- 250 g jogurtu typu greckiego
- 1 banan
- 4 jaja
- ½ szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g wiśni bez pestek
Masło roztopić i ostudzić. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą białą masę, dodać banana, ser i jogurt. Do serowej masy dodać ostudzone masło i budyń. Całość delikatnie wymieszać a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyłożyć wiśniami bez pestek i delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Serniczka kroić dopiero gdy jest wystudzony, najlepiej na następny dzień.