Sernik z wiśniami

Ciasta czy nawet serniki można robić z każdym owocem, nawet kwaskowatą wiśnią. Sukcesem jest takie połączenie składników by ze sobą "współgrało". W tym serniczku te proporcje są świetnie zachowane co daje niebo w gębie. Serniczek jest lekki, w sam raz na upalne, letnie dni. 


Składniki
  • 500 g sera z wiaderka
  • 250 g jogurtu typu greckiego
  • 1 banan
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g wiśni bez pestek 
Masło roztopić i ostudzić. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą białą masę, dodać banana, ser i jogurt. Dserowej masy dodać ostudzone masło i budyń. Całość delikatnie wymieszać a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyłożyć wiśniami bez pestek i delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Serniczka kroić dopiero gdy jest wystudzony, najlepiej na następny dzień.