Jestem już po pierwszej części urlopu więc wróciłam do pracy i lubię wziąć tam sałatkę na drugie śniadanie danie. Wykorzystując ostatnie ogórki z ogródka i kalafior z lodówki, dodałam jaja i powstała ta oto właśnie sałatka. Jest chrupiąca, pyszna i szybka w wykonaniu. Mężowi też zrobiłam, zobaczymy co powie po powrocie z pracy, w końcu jest wegetariańska. Moja podpowiedź: ilość sosu dopasuj do swoich upodobań, zależy kto ile lubi.
Składniki
- 1 kalafior
- 5 ogórków gruntowych
- 4 jaja kurze
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Kalafior umyć, oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Ma być ugotowany al dente ( żeby był trochę chrupiący), wystudzić a następnie pokroić na małe różyczki. Jaja ugotować na twardo tj ok. 9 minut i pokroić na ćwiartki i jeszcze na pół po szerokości. Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i pokroić w plastry. Koperek umyć i drobno posiekać. Wszystko wymieszać. Do jogurtu dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Cały sos dokładnie wymieszać i tuż przed podaniem polać sosem.