Kurczak a la caprese

Kiedy krzaczki pomidorów uginają się pod ciężarem ich owoców uwielbiam ich smak w każdej postaci. Gdy robię obiad też je dodaję a dziś padło na kurczaka caprese.  Pieczone filety podałam z ziemniaczkami pokrojonymi w ósemki i pieczonymi razem z kurczakiem w piekarniku. 



Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 niewielkie pomidory 
  • 100g sera mozzarella
  • garść świeżych listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml passaty pomidorowej 
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Filety umyć, oczyścić i osuszyć. Kurczaka naciąć w kilku miejscach, posolić i popieprzyć. Pomidory oraz mozzarellę pokroić w plasterki. W nacięcia powkładać pomidory i mozzarellę oraz listki bazylii. Passatę wymieszać z przeciśnietym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, wlać sos pomidorowy i ułożyć tam filety. Całość wstawić do piekarnika i piec w 220°C przez 25 minut. Po upieczeniu posypać świeżą bazylią.