Kiedy krzaczki pomidorów uginają się pod ciężarem ich owoców uwielbiam ich smak w każdej postaci. Gdy robię obiad też je dodaję a dziś padło na kurczaka caprese. Pieczone filety podałam z ziemniaczkami pokrojonymi w ósemki i pieczonymi razem z kurczakiem w piekarniku.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 niewielkie pomidory
- 100g sera mozzarella
- garść świeżych listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Filety umyć, oczyścić i osuszyć. Kurczaka naciąć w kilku miejscach, posolić i popieprzyć. Pomidory oraz mozzarellę pokroić w plasterki. W nacięcia powkładać pomidory i mozzarellę oraz listki bazylii. Passatę wymieszać z przeciśnietym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, wlać sos pomidorowy i ułożyć tam filety. Całość wstawić do piekarnika i piec w 220°C przez 25 minut. Po upieczeniu posypać świeżą bazylią.