Przyznaję się, ja też czasami kupuje brzoskwinie w puszce lub słoiku ale tylko wtedy gdy te moje mi się skończą! Bo gdy mam ich trochę więcej w domu to od razu wkładam je w słoik, na zimę. Są bez konserwantów, domowej roboty, w słodkim syropie. Brzoskwinie możemy użyć do naleśników, owocowych sałatek, do tortów, ciast czy serników.
Składniki
- brzoskwinie
- 1 litr wody
- ½ kg cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół i wyciągąć pestki. Połówki brzoskwiń ciasto włożyć do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Ciepłą zalewą zalać brzoskwinie. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować np na mokro przez 10 minut. Odstawić do góry dnem, przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.