Zupa z młodych jarzyn z koperkiem

Zupa z ogródka, no prawie wszystkie składniki, bo nie hodujemy ziemniaków, brokuła ani kalafiora. Tą zupkę gotowała moja babcia, ale ta od taty, gdy ją w lato odwiedzaliśmy. Teraz i ja robię ją dla mojej rodziny i gości. Zwykle robię duży gar, na dwa dni lub ewentualnie mrożę porcjami ale wtedy odlewam szybciej bez śmietany. I nawet moja teściowa, która twierdzi, że nie lubi jarzynowej to moja wersja jej smakuje. 



Składniki
  • Korpus z kurczaka lub kaczki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 4 ziemniaki
  • ½ brokuła
  • ½ kalafiora
  • 200 g fasolki szparagowej 
  • 1 cebula
  • 200 g groszku zielonego
  • 1 duży pęczek koperku
  • 200 ml śmietany 18% 
  • 5 ziele angielskich
  • 2 listki bobkowe
  • Sól, pieprz do smaku
Do dużego garnka włożyć korpus, zalać wodą do połowy wysokości garnka, dodać ziele angielskie, listek bobkowy a gdy się zagotuje dodać sól i pieprz. W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki, ziemniaki, fasolkę szparagową i seler a następnie pokroić je w kostkę lub w słupki. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka i znów całość zagotować. Brokuła i kalafiora umyć,  podzielić na różyczki a groszek i cebulę obrać, kolejne przygotowane warzywa wrzucić do garnka. Gdy warzywa będą już miękkie dodać zahartowaną z gorącą zupą śmietaną oraz pokrojonym koperkiem.