Mówią, że kobieta potrafi zrobić dwie rzeczy z niczego: sałatkę i awanturę ! Ja uważam, że powinno się dodać zapiekankę! W lodówce był kalafior, trochę boczku i mozzarella, reszta składników raczej standardowa, tak właśnie powstał dzisiejszy obiad. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo !
Składniki
- 5 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 250 g surowego boczku w kawałku
- ½ kalafiora
- 150 g tartej mozzarelli
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki czerwonej
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 300 ml mleka spożywczego
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie około 15 minut, by były al dente. Jeszcze ciepłe pokroić w plastry. Kalafior gotować w osolonej wodzie przez 5 minut i pokroić w różyczki. Cebule pokroić w piórka a boczek w paseczki i razem delikatnie podsmażyć. Papryki pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć plastry ziemniaków, boczek i cebulę, znów ziemniaki, papryki i kalafior. W rondelku rozpuścić masło, dadać makę i gdy się połączy dolać mleka i całość energicznie mieszać by powstał gesty sos. Dodać sól, pieprz i gałkę, wymieszać. Zapiekankę zalać sosem, posypać serem i piec w piekarniku w 180° C przez 20 minut. Po upieczeniu posypać pokrojonym szczypiorkiem.