Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i boczkiem

Mówią, że kobieta potrafi zrobić dwie rzeczy z niczego: sałatkę i awanturę ! Ja uważam, że powinno się dodać zapiekankę! W lodówce był kalafior, trochę boczku i mozzarella, reszta składników raczej standardowa, tak właśnie powstał dzisiejszy obiad. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo !


Składniki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 250 g surowego boczku w kawałku
  • ½ kalafiora
  • 150 g tartej mozzarelli
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 300 ml mleka spożywczego
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie około 15 minut, by były al dente. Jeszcze ciepłe pokroić w plastry. Kalafior gotować w osolonej wodzie przez 5 minut i pokroić w różyczki. Cebule pokroić w piórka a boczek w paseczki i razem delikatnie podsmażyć. Papryki pokroić w kostkę.  Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć plastry ziemniaków, boczek i cebulę, znów ziemniaki, papryki i kalafior. W rondelku rozpuścić masło, dadać makę i gdy się połączy dolać mleka i całość energicznie mieszać by powstał gesty sos. Dodać sól, pieprz i gałkę, wymieszać. Zapiekankę zalać sosem, posypać serem i piec w piekarniku w 180° C przez 20 minut. Po upieczeniu posypać pokrojonym szczypiorkiem.