Ciasto z czereśniami

Chyba muszę stworzyć nowa kategorię: ciasta z owocami bo zarówno na blogu jak i na waszych talerzach cieszą się dużą popularnością. Sekretem puszystości tego ciasta są dobrze ubite jaja z cukrem, masa musi być jasna i puszysta. To ciacho na ostatnią chwilę, idealne do kawy czy herbaty. Podobno zachowuje świeżość kilka dni ale ja nie sprawdziałam bo... zjedliśmy za szybko. 


Składniki
  • 4 jaja
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1½ szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g czereśni
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Jaja wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier z wanilią, całośc ubić mikserem na największych obrotach przez 10 minut do uzyskania jasnej, puszystej piany. Zmnijszyć obroty miksera na średnie i cienką strużką wlać olej, cały czas miksując. Mąkę przeciać, dodać proszek do pieczenia i zmniejszając na małe obroty wsypać do ciasta. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę typu keksówka wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Czereśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki drylownicą lub przekrawając czereśnie na pół. Przygotowane owoce wyłożyć na wierzch ciasta delikatnie dociskając. Blaszkę włożyc do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić a wierzch posypać cukrem pudrem.