Sos sałatkowy winegret

Prowokacją do napisania tego posta była moja przyjaciółka u której spędziłam majówkę. W menu do grilla były sałaty i ona kupiła gotowy sos. Zaproponowałam, że ja robię sos, żeby spróbowała moją wersję. Była zachwycona najpierw dostępnością składników a później smakiem. Witaminy A,D,E i K z warzyw rozpuszczają się w tłuszczach a nie w wodzie dlatego dodajemy tą oliwę do sałat. To kolejny, według mnie banalny przepis ale jak potrzebny. 


Składniki
  • 9 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu, najlepiej płynnego
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, pieprz
W miseczce włożyć oliwę, musztardę, miód, przyprawy i sok z cytryny. Całość wymieszać. Polewać sałaty w całości.