Mąż w delegacji więc mogłam sobie pozwolić na bezmięsny obiad. Syn lubi kaszę gryczaną więc padło na kaszotto do którego dodałam ciecierzycę, pomidory suszone, kapary, kukurydzę i szpinaku którego mam w brud na grządce. Wyszło pysznie, zdrowo i szybko bo to danie jednogarnkowe.
Składniki
- 300 g kaszy gryczanej
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 500 g pieczarek
- 1 słoik/ puszka (ok 540 g) ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka/ słoik (ok.280 g) kukurydzy
- 100 g świeżego szpinaku
- 150 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 100 g całych kaparów
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka wędzonej papryki
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z suszonych pomidorów na złoty kolor. Do cebuli dodać pokrojone w paseczki pieczarkami i smażyć aż pieczarkami puszczą wodę. Następnie dodać suchą kaszę, wlać bulion, doprawić solą, wędzona papryką i gotować do miękkości a kasza wchłonie bulion. W międzyczasie połowę ciecierzycy i kukurydzy wraz z zalewą włożyć do malaksera, dodać pomidory suszone, sól, pieprz i miksować na gładką masę przypominająca hummus. Gdy kasza będzie miękka dodać ciecierzycę oraz kukurydzę zarówno całą jak i miksowaną, liście szpinaku. Całość wymieszać i zagotować.