Dziś na moim stole danie z kuchni włoskiej gdzie głównym składnikiem są kluseczki gnocchi. Są one odpowiednikiem naszych rodzimych kopytek. Gnocchi zapieczone w beszamelu z zielonym groszkiem, wędzoną szynką i parmezanem. Ten posiłek robi praktycznie samo i mega szybko.
Składniki
- 500 g gnocchi
- 200 g groszku
- 100 g parmezanu
- 80 g szynki surowej wędzonej np. speck
- sól, pieprz
Sos beszamelowy
- 250 ml mleka
- 25 g masła
- 25 g mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz
Groszek jeśli jest świeży gotować na półtwardo, jeśli konserwowy ze słoika czy puszki to nie ma potrzeby. W rondelku przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać na małym ogniu. Po 2 minutach dolać mleko, doprawić przyprawami i całość gotować ok 3 minut stale mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Rozgrzać piekarnik do 200°C. W misce wymieszać gnocchi, groszek, sos beszamelowy i większość startego na małych oczkach parmezanu. Całość przełożyć do formy do zapiekania wysmarowaną oliwą. Plastry szynki przeciąć na pół, powkładać do zapiekanki i całą posypać reszta parmezanu. Formę włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut, aż zapiekanka się zarumieni.