Gnocchi zapiekane z groszkiem, szynką wędzoną i beszamelem

Dziś na moim stole danie z kuchni włoskiej gdzie głównym składnikiem są kluseczki gnocchi. Są one odpowiednikiem naszych rodzimych kopytek. Gnocchi zapieczone w beszamelu z zielonym groszkiem, wędzoną szynką i parmezanem. Ten posiłek robi praktycznie samo i mega szybko. 


Składniki
  • 500 g gnocchi
  • 200 g groszku
  • 100 g parmezanu
  • 80 g szynki surowej wędzonej np. speck
  • sól, pieprz
Sos beszamelowy
  • 250 ml mleka
  • 25 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz
Groszek jeśli jest świeży gotować na półtwardo, jeśli konserwowy ze słoika czy puszki to nie ma potrzeby. W rondelku przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać na małym ogniu. Po 2 minutach dolać mleko, doprawić przyprawami i całość gotować ok 3 minut stale mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Rozgrzać piekarnik do 200°C. W misce wymieszać gnocchi, groszek, sos beszamelowy i większość startego na małych oczkach parmezanu. Całość przełożyć do formy do zapiekania wysmarowaną oliwą. Plastry szynki przeciąć na pół, powkładać do zapiekanki i całą posypać reszta parmezanu. Formę włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut, aż zapiekanka się zarumieni.