Sezon grillowy w pełni więc z przyjaciółmi właśnie przy nim najlepiej się spotykać. Menu grillowe jest bogate, nie ogranicza się tylko do kiełbasy więc dziś kolejna propozycja : drobiowo warzywne szaszłyki. Mega proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki oliwy
- 10 pieczarek
- 4 małe białe cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 niewielka cukinia
- sól
Z ziół, oliwy i przypraw przygotować marynatę i natrzeć nią kurczaka pokrojonego w kostkę około 2-3 cm. Odstawić do lodówki na ok 2 godziny. Jeśli patyczki, tak jak ja są drewniane namoczyć je w letniej wodzie około 10 minut (gdy będą już na grillu nie przypala się). Warzywa umyć. Paprykę pokroić na kwadraty wielkości kurczaka a cebulę i cukinie w plastry. Cukinię delikatnie posolić. Jeśli pieczarki są wielkości plastra cukinii lub troszkę większe zostawić w całości. jeśli dużo większe przekroić na pół. Na patyczki na przemian nadziewać przygotowane warzywa i kurczaka. Gotowe szaszłyki położyć na rozgrzanym grillu i piec z dwóch stron.