Drobiowo - warzywane szaszłyki

Sezon grillowy w pełni więc z przyjaciółmi właśnie przy nim najlepiej się spotykać. Menu grillowe jest bogate, nie ogranicza się tylko do kiełbasy więc dziś kolejna propozycja : drobiowo warzywne szaszłyki. Mega proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. 


Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 pieczarek
  • 4 małe białe cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 niewielka cukinia
  • sól
Z ziół, oliwy i przypraw przygotować marynatę i natrzeć nią kurczaka pokrojonego w kostkę około 2-3 cm. Odstawić do lodówki na ok 2 godziny. Jeśli patyczki, tak jak ja są drewniane namoczyć je w letniej wodzie około 10 minut (gdy będą już na grillu nie przypala się). Warzywa umyć. Paprykę pokroić na kwadraty wielkości kurczaka a cebulę i cukinie w plastry. Cukinię delikatnie posolić. Jeśli pieczarki są wielkości plastra cukinii lub troszkę większe zostawić w całości. jeśli dużo większe przekroić na pół. Na patyczki na przemian nadziewać przygotowane warzywa i kurczaka. Gotowe szaszłyki położyć na rozgrzanym grillu i piec z dwóch stron.