Tak, u mnie znów truskawki i to znów z czekoladą! Tym razem w wersji obiadowej. To danie to moje beztroskie dzieciństwo, smak lata, ja tylko makaron zmieniłam na czekoladowy. Danie idealne na upały bo lekkie, szybkie w wykonaniu i pyszne. To przepis, który zachwyca dzieci i dorosłych.
Składniki
- 300 g czekoladowego makaronu świderki
- 500 g truskawek
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 100 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odszypułkować umyte truskawki, wrzucić do miski dodać jogurt i cukier. Całość zgnieść widelcem czy tłuczkiem do ziemniaków, tak by zostały małe kawałki truskawek, dodać pokruszony twaróg. Gorący jeszcze makaron wyłożyć na talerze, polać sosem truskawkowym, wkroić małe kawałki truskawek. Podawać ciepłe lub na zimno.