Połączenie czekolady i truskawek to składniki które wiadomo, że w duecie zawsze świetnie się sprawdzą ! Bo kto nie lubi ciasta czekoladowego i słodkich truskawek. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu więc korzystajmy gdy sezon na truskawki w pełni.
Składniki
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 2 jaja kurze
- 300 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g truskawek
- 2 łyżki kakao
W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do ich rozpuszczenia się. Następnie dodać cukier puder, mleko i kakao. Całość delikatnie mieszać aby wszystko połączyło się ze sobą i odstawić do ostudzenia. Do misy miksera przelać masę czekoladową, wbić jaja i miksować na gładką masę. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość miksować. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Umyte i pokrojone wzdłuż na pół truskawki wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Ciasto po upieczeniu musi całkowicie przestygnąć.