Chłodnik z botwinki z jajem

Gdy za oknem pogoda jak w Afryce sięgam tylko po orzeźwiające i lekkie dania. Zresztą w takie upały nikomu nie chce się stać przy garach. Dziś na stole króluje on: chłodnik litewski na botwince z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem. To obowiązkowa pozycja na początek lata. Ma piękny, intensywny kolor, pysznie smakuje i to samo zdrowie.


Składniki
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 500 ml jogurtu
  • 500 ml maślanki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jaja 
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
Cebulę pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na maśle. Jaja ugotować na twardo. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach a łodygi posiekać na małe części. Do cebuli na patelni dodać botwinkę, smażyć 10 minut potem ostudzić. Rzodkiewki pokroić w półplasterki, obrane ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach a koperek drobno posiekać. W garnku wymieszać ostudzoną botwinkę, ogórki, rzodkiewki, koperek z jogurtem i maślanką. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Po dawać mocno schłodzony z połówkami jaj.