Sernik ze sknikers'em na spodzie z herbatników to pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia. Polecam gdy nie mamy chęci na pieczenie lub gdy jesteśmy w obcym miejscu i nie znamy piekarnika np u teściowej a chcemy zjeść domowe ciacho.
Składniki
- 250 g owsianych herbatników
- 120 g masła
- 500 g sera na sernik
- 400 ml śmietany kremówki
- 150 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 70 g cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 batony snikersy
Kermel
- 3 łyżki wody
- 50 ml wody
- 6 łyżek śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 50 g orzeczków ziemnych
Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić w lodówce a ser powinien mieć tempetaturę pokojową. Masło rozpuścić a herbatniki miksować w malakserze na proszek. Chłodne masło wymieszać z herbatnikami, powinno mieć konsystencję mokrego piasku i wyłożyć na foremkę mocno dociskając na dno i brzegi. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i rozsmarować ją na spodzie z herbatników. Formę wstawić do lodowki na czas przygotowywania masy serowej. Ser wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Żelatynę zalać ciepłą wodą, energicznie wymieszać by się rozpuściło i dodajemy do sera dokładnie mieszając. Do masy serowej dodać większość pokrojonych w małe części snikersy, wymieszać szpatułką. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do sera i znów delikatnie wymieszać do połączenia składników. Masę wylać na spód wyjęty z lodówki i znów wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Do garnka wsypać cukier, podgrzać go na małym ogniu aż zmieni kolor na miodowy. Dodać wody, uwaga będzie pryskać, podgrzewać dalej, dodać śmietankę i masło, mieszać aż w karmelu nie będzie grudek.
Sernik wyjąć z lodówki, wylać kermel na sernika i rozłożyć końcówkę snikersów i lekko pokrojone orzeszki.
Do garnka wsypać cukier, podgrzać go na małym ogniu aż zmieni kolor na miodowy. Dodać wody, uwaga będzie pryskać, podgrzewać dalej, dodać śmietankę i masło, mieszać aż w karmelu nie będzie grudek.
Sernik wyjąć z lodówki, wylać kermel na sernika i rozłożyć końcówkę snikersów i lekko pokrojone orzeszki.