Sernik ze snikers'em- bez pieczenia

Sernik ze sknikers'em na spodzie z herbatników to pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia. Polecam gdy nie mamy chęci na pieczenie lub gdy jesteśmy w obcym miejscu i nie znamy piekarnika np u teściowej a chcemy zjeść domowe ciacho. 


Składniki
  • 250 g owsianych herbatników
  • 120 g masła
  • 500 g sera na sernik
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 batony snikersy
Kermel
  • 3 łyżki wody
  • 50 ml wody
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 50 g orzeczków ziemnych
Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić w lodówce a ser powinien mieć tempetaturę pokojową. Masło rozpuścić a herbatniki miksować w malakserze na proszek. Chłodne masło wymieszać z herbatnikami, powinno mieć konsystencję mokrego piasku i wyłożyć na foremkę mocno dociskając na dno i brzegi. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i rozsmarować ją na spodzie z herbatników. Formę wstawić do lodowki na czas przygotowywania masy serowej. Ser wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Żelatynę zalać ciepłą wodą, energicznie wymieszać by się rozpuściło i dodajemy do sera dokładnie mieszając. Do masy serowej dodać większość pokrojonych w małe części snikersy, wymieszać szpatułką. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do sera i znów delikatnie wymieszać do połączenia składników. Masę wylać na spód wyjęty z lodówki i znów wstawić do lodówki na minimum godzinę. 
Do garnka wsypać cukier, podgrzać go na małym ogniu aż zmieni kolor na miodowy. Dodać wody, uwaga będzie pryskać, podgrzewać dalej, dodać śmietankę i masło, mieszać aż w karmelu nie będzie grudek. 
Sernik wyjąć z lodówki, wylać kermel na sernika i rozłożyć końcówkę snikersów i lekko pokrojone orzeszki.