Sałatka z kaszy gryczanej z rzodkiewką i szparagami

Każdy ma czasami zachciewajki, mnie naszła na sałatkę do pracy, taką fit, w końcu wiosna i najlepiej ze świeżych poduktów. I wymyśliłam: szparagi uwielbiam, rzodkiewkę zresztą też a że już w ogórku się pokazała to wziełam a kasza jako coś sycącego. Jak masz ochotę możesz dodać np gotowany filet z kurczaka czy inne lekkie mięsko. 



Składniki
  • 100 g kaszy białej gryczanej
  • 6 zielonych szparagów
  • 5-6 rzodkiewek
  • kilka listków sałaty masłowej
  • 5 łodyg szczypiorku
  • 2 jaja
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa 
  • sól, pieprz
Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu od producenta. Szparagi umyć, odłamać końcówki i wrzucić na wrzątek z łyżeczką soli i cukru, tak by ich głowki wystawały ponad poziom wody. Ja związuję szparagi nicią kuchenną i wtedy łatwiej o wystajace główki szparagów. Gotować 8-10 minut, zależy od grubości szparagów. Jaja ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki, rzodkiewkę w plasterki a szczypiorek w małe kawałeczki. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu zaczynając od listków sałaty. Oliwę, sok z cytryny i przyprawy, połączyć w sos i polać nim sałatkę.