Pieczony schab w majeranku

Dzis dzień mamy więc obiad też musi być wyjątkowy. To mięsko jest idealne na wszytskie okazje, również na Wielkanocny czy Bożonarodzeniowy obiad. Mało tego, gdy pokroimy go cieniutko może być na kanapki, jako wędlina. Mięsko jest bardzo aromatyczne i wilgone w środku. Można je podawać z ciemnym sosem lub np. z sosem chranowym.


Składniki
  • ok 1 kg schabu 
  • sok z ½ cytryny
  • 15 ml oliwy 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do 180°C. Schab dokładnie umyć, osuszyć i z każdej strony natrzeć sokiem z cytryny. Wszystkie przyprawy oraz oliwę wymieszać ze sobą i posmarować tą marynatą mięso. Ząbki czosnku obrać, pokroić w plastry i wyłożyć je na mięso. Schab szczelnie owinąć folią aluminiową, położyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wypełnić wodą do połowy wysokości mięsa. Wstawić do nagrzanego już piekarnika i piec około godziny. Po tym czasie odwinąć z foli i piec jeszcze 15 minut by góra sie przypiekła.