Obracane ciasto z rabarbarem

Przepis jest genialnie prosty, upiecze je każdy ! I to pomysł na niezapowiedzianych gości bo prosty i szybki a do tego pyszny. Ciacho można modyfikować, na dno obok rabarbaru dodać truskawki a do ciasta dodać np. mak. Za każdym razem wychodzi pyszne. Gorąco polecam !


Składniki
  • 6-8 łodyg rabarbaru
  • 200 g mąki pszennej typ 1800
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru puderu
Tortownicę, u mnie srednica 22 cm nasmarować masłem a spód i boki wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Umyty rabarbar ułożyć na dnie tortownicy (patrz jak na zdjęciu poniżej). Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na gładką masę, później dodawać po jednym jajku dalej ucierając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, miksować. Następnie dodać płatki migdałowe trochę rozdrobnione i wymieszać już łyżką. Powstałe ciasto wyłożyć na rabarbar i wstawić do nagrzanego już piekarnika. Piec około 50 minut. Po wystudzeniu ciasto obrucić i wierzch posypać cukrem pudrem.