Kopfty z grilla czyli mięsne szaszłyki

Kopfta czyli bliskowschodnie szaszłyki z mięsa mielonego z wniektórych krajach zwane kebabami. Najczęściej się je robi z baraniny lub jagnięciny ale u nas rzadko dostępne więc można zastąpić ją wołowiną ostatecznie wieprzowiną. Ważne są tu aromatyczne oraz orientalne przyprawy i zioła dzięki temu mają swój charakteryastyczny smak. Na gillowanie najlepsze z ulubionymi dipami. 


Skladniki
  • 500 g mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
Drewniane patyczki, na które będziemy nadziewać mięso namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi, przeciśniety przez praskę czosnek, przyprawy i całość dobrze wymieszać. Mięso podzielić na mniejsze części wielkości garści i formować kotlety wielkości cygara. Przez środek wzdłuż przebić patyczek do szaszłyka. Mięso lekko spłaszczyć alby kopfta miała ok. 2 cm grubości. Kopfty ułożyć na posmarowanej olejem tacce do grilla. Grillować po ok. 4 minuty z każdej strony.