Kopfta czyli bliskowschodnie szaszłyki z mięsa mielonego z wniektórych krajach zwane kebabami. Najczęściej się je robi z baraniny lub jagnięciny ale u nas rzadko dostępne więc można zastąpić ją wołowiną ostatecznie wieprzowiną. Ważne są tu aromatyczne oraz orientalne przyprawy i zioła dzięki temu mają swój charakteryastyczny smak. Na gillowanie najlepsze z ulubionymi dipami.
Skladniki
- 500 g mięsa wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
Drewniane patyczki, na które będziemy nadziewać mięso namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi, przeciśniety przez praskę czosnek, przyprawy i całość dobrze wymieszać. Mięso podzielić na mniejsze części wielkości garści i formować kotlety wielkości cygara. Przez środek wzdłuż przebić patyczek do szaszłyka. Mięso lekko spłaszczyć alby kopfta miała ok. 2 cm grubości. Kopfty ułożyć na posmarowanej olejem tacce do grilla. Grillować po ok. 4 minuty z każdej strony.