Moja kuchnia opiera się na tym co nauczyła mnie mama czy babcia ale są takie produkty które za czasów moich nauk nie widniały na sklepowych półkach i jednym z nich jest ser camembert. Wraz z mężem bardzo go polubiliśmy w różnych kombinacjach kulinarnych a dziś jest na obiad, w filecie z kurczaka bo najbardziej lubimy go na ciepło.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 po 75 g sera camembert
- 2 jaja
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ szklanki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
Z filetów z kurczaka wyciąć polędwiczki, resztę rozbić tłuczkiem. Filety doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz czosnkiem, odstawić na 30 minut. Na środek fileta położyć ser, szczelnie zawinąć mięsem. Każdego kotleta obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
- wałki sera, po czym posyp tymiankiem